Logo for Aktiv Tannklinikk AS

Hull i tennene (Karies)

Karies, ofte kalt "hull i tennene", er en utbredt tannsykdom. Faktorer som bidrar til utvikling av karies, er regelmessig inntak av sukker- og syreholdige matvarer og drikker, dårlig munnhygiene, og munntørrhet forårsaket av f.eks medisinbruk. Karies trenger ikke å være smertefullt.


En tannundersøkelse hos oss inkluderer røntgenbilder og grundig sjekk av tenner. Dette vil avdekke eventuelle hull og begynnelsen på hull. Du vil deretter få tilpasset behandling og videre veiledning av tannlegen. Vi anbefaler årlig tannundersøkelse for å kunne oppdage nye hull, og vurdere hvorvidt en tilstand (eks. et begynnende hull) har utviklet seg eller ikke.

Årsaken til Karies

Karies oppstår når bakterier i munnen får tilgang til sukker og andre karbohydrater gjennom kostholdet vårt.


Når bakteriene fordøyer karbohydratene, produseres syrer som sakte men sikkert tærer på tannens harde overflate(emaljen). Dette kan over tid resultere i hull.


Dette er altså grunnen til at hyppig inntak av sukkerholdige og syreholdige matvarer og drikker øker risikoen for karies. Mangel på god munnhygiene, som å ikke pusse tennene regelmessig eller bruke tanntråd, bidrar også til problemet.


Karies trenger ikke å være smertefullt, men det kan utvikle seg til tannråte og komplikasjoner hvis det ikke behandles i tide.

Behandling av Karies

Når et hull har oppstått, er det viktig å få det behandlet for å forhindre ytterligere skade. Behandling av hull i tennene utføres vanligvis ved at tannlegen fjerner det skadede området og erstatter det med et fyllingsmateriale. Den mest brukte metoden er å fylle hullet med et komposittmateriale, også kjent som en hvit fylling, som er både holdbart og estetisk tiltalende, ettersom det matcher tennenes naturlige farge.

Hvordan forebygge Karies

Vår tilnærming til behandling av karies er ikke bare å reparere skaden, men også å veilede pasienten i hvordan de best kan forebygge hull. Dette inkluderer grundig tannpuss to ganger om dagen, riktig bruk av tanntråd, og regelmessige tannlegebesøk for profesjonell rens og undersøkelse. Et balansert kosthold med begrenset inntak av sukker- og syreholdige matvarer vil også forebygge dannelsen av hull.


Ved å følge disse rådene kan du redusere risikoen for karies og bidra til å opprettholde en sunn og sterk tannhelse. Regelmessig tannundersøkelse og god tannhygiene er nøkkelen til et sunt smil!

Du kan bestille time via timebestilling på nett, telefon eller e-post.

Våre åpningstider

Mandag
08:30 - 16:00
Tirsdag
08:30 - 16:00
Onsdag
08:30 - 16:00
Torsdag
08:30 - 16:00
Fredag
08:30 - 16:00
Lørdag
Stengt
Søndag
Stengt