Logo for Aktiv Tannklinikk AS

Tannkjøttsykdom

Tannkjøttsykdommer omfatter en rekke tilstander som påvirker tannkjøttet. Pasientene opplever varierende ubehag, alt fra mild irritasjon til alvorlige infeksjoner som kan påvirke tannens feste. De to hovedtypene av tannkjøttsykdommer er gingivitt og periodontitt. Disse sykdommene kan forebygges og behandles med god tannhygiene og regelmessige undersøkelser hos tannlegen.

Gingivitt

Gingivitt oppstår når bakterier samler seg i spalten mellom tennene og tannkjøttet, noe som fører til en betennelsesreaksjon. De vanligste symptomene inkluderer hovent, rødt og ømt tannkjøtt som lett blør under tannpuss eller bruk av tanntråd. Ved mistanke om gingivitt er god tannhygiene viktig.

Behandling av gingivitt

Ved behandling av gingivitt fjernes årsaken til betennelsen, som ofte er plakk og tannstein. Dette oppnås ved profesjonell tannrens utført av en tannlege eller en tannpleier.


Videre gis veiledning i god tannhygiene. Pasienten oppfordres til å pusse tennene grundig to ganger daglig, bruke tanntråd, eller mellomromsbørste for å fjerne plakk mellom tennene, og regelmessig bruke munnskyll for å redusere bakteriene i munnen. Disse enkle, men effektive skrittene kan reversere gingivitt og forhindre at den utvikler seg til mer alvorlige tilstander.

Periodontitt

Periodontitt er en alvorlig form for tannkjøttsykdom som ofte utvikler seg fra ubehandlet gingivitt. Denne tilstanden fører til betennelse rundt tannens rot, og kan svekke tannens støttevev, noe som til slutt kan føre til tannløsning. Symptomene på periodontitt inkluderer i tillegg til rødt og hovent tannkjøtt, dårlig ånde, blødning ved tannpuss, løse tenner og dannelse av dype tannkjøttlommer.

Behandling av periodontitt

Behandlingen av periodontitt er mer omfattende enn ved gingivitt, og kan involvere flere tannlegetimer. Målet er å grundig rengjøre tannkjøttslommene og fjerne tannstein og bakterier som har samlet seg under tannkjøttet. I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med kirurgisk inngrep for å gjenopprette tapt vev eller rekonstruere området rundt tennene.


Etter den innledende behandlingen, er det viktig med regelmessig vedlikeholdsbehandling og strenge hjemmepleierutiner for å bevare tannhelsen og forhindre tilbakefall.


Ved å følge anbefalinger for forebygging og behandling, kan pasienter opprettholde god munnhelse og unngå konsekvensene av avanserte tannkjøttsykdommer. Tidlig oppdagelse og behandling er nøkkelen til å bevare sin munnhelse og generelle velvære.

Du kan bestille time via timebestilling på nett, telefon eller e-post.

Våre åpningstider

Mandag
08:30 - 16:00
Tirsdag
08:30 - 16:00
Onsdag
08:30 - 16:00
Torsdag
08:30 - 16:00
Fredag
08:30 - 16:00
Lørdag
Stengt
Søndag
Stengt