Logo for Aktiv Tannklinikk AS

Tanntrekking

Tanntrekking, eller ekstraksjon, er en prosedyre hvor en tann fjernes fra munnen. Det finnes flere tilfeller hvor tanntrekking er nødvendig. De fleste tilfellene innebærer at tannen ikke lenger er mulig å bevare. Eksempler på disse er:

  • Tannråte: Når tannråte blir så alvorlig at tannen ikke lenger kan repareres med en fylling eller annen behandling, må tannen trekkes for å forhindre ytterligere infeksjon. 
  • Periodontitt: Periodontitt er en tannkjøttsykdom som kan føre til at tennene løsner fra tannkjøttet og kjevebenet. I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å trekke en eller flere tenner.
  • Tannskade: Alvorlig tannskade som ikke kan repareres, kan kreve tanntrekking.

Andre eksempler på tilfeller hvor tanntrekking er nødvendig er:

  • Overtallige tenner: Noen ganger er det ikke nok plass i munnen for alle tennene. Tanntrekking kan bli nødvendig for å gjøre plass før ortodontisk behandling (tannregulering).
  • Visdomstenner: Visdomstenner er ofte trukket fordi fordi de ikke har plass til å bryte helt gjennom tannkjøttet, de kommer ut i feil vinkel, eller de forårsaker smerte og infeksjon.
  • Risiko for infeksjon: I noen tilfeller, som for eksempel før organtransplantasjon eller enkelte kreftbehandlinger som reduserer immunforsvaret, kan det være nødvendig å trekke friske tenner som har en risiko for å utvikle infeksjon i fremtiden.

Ikke-kirurgisk tanntrekking

Vanlig tanntrekking, også kjent som ikke-kirurgisk tanntrekking, er den mest direkte metoden for å fjerne en tann. Denne prosedyren blir aktuell når tannen lett kan fjernes uten behov for omfattende kirurgiske inngrep. Før trekking vil tannlegen gi lokalbedøvelse for å minimere ubehag.

Kirurgisk tanntrekking

Kirurgisk tanntrekking er en mer avansert prosedyre enn standard tanntrekking og blir nødvendig når en tann ikke lett kan trekkes ut på vanlig måte. Eksempler på slike tilfeller er visdomstenner som ikke har brutt helt gjennom tannkjøttet eller tenner med sprikende røtter.


Under prosedyren vil tannlegen gjøre et lite snitt i tannkjøttet for å få tilgang til tannen og kjevebenet. I noen tilfeller må tannen deles inn i mindre deler for å enklere fjerne hele tannen.


Pasienten får lokalbedøvelse for å bedøve området. Selv om man kan føle press eller ubehag, er målet at selve prosedyren skal gå smertefritt.

Komfort og omsorg under behandlingen

Selv om tanken på å trekke en tann kan virke skremmende, er moderne teknikker og bedøvelse utformet for å gjøre prosessen så smertefri som mulig. Under prosedyren vil du kjenne litt trykk og press i området, men ikke smerte. Du kan diskutere bekymringer eller spørsmål med oss, og vi sørger for at du føler deg trygg og informert gjennom hele prosessen.

Du kan bestille time via timebestilling på nett, telefon eller e-post.

Våre åpningstider

Mandag
08:30 - 16:00
Tirsdag
08:30 - 16:00
Onsdag
08:30 - 16:00
Torsdag
08:30 - 16:00
Fredag
08:30 - 16:00
Lørdag
Stengt
Søndag
Stengt